Liemers

Al in de tijd van de Romeinen had Herwen 'internationale contacten'

Een unieke vondst uit Herwen.
© Omroep Gelderland
ZEVENAAR - In de Geitenwaard bij Herwen in de gemeente Zevenaar is in 2022 een Romeins heiligdom opgegraven. Archeologen vonden tempels, votiefstenen (een religieus kunstwerk), beelden en nog veel meer. Hoewel het onderzoek naar de in totaal 81 duizend vondsten nog loopt, is er al wel een expositie opgezet in het Liemers Museum. "Dit is uniek, het zegt dat Herwen in die tijd internationale contacten had."
"Daar is het mee begonnen," zegt Jan Verhagen, conservator van het Liemers Museum. Ondertussen wijst hij naar een enorme tufsteen bij de ingang van het museum. "Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Het moment dat vrijwilligers ineens een stuk tufsteen vonden. Dat was echt een heel groot blok, dat er op wees dat er meer aan de hand was." De vrijwilligers doen archeologische begeleiding bij de kleiwinning.
Met de Romeinen de hemel in?

Uniek, maar waarom?

Wat heet, de archeologen vonden een compleet Romeins tempelcomplex. Kenners noemen de vondsten uniek voor Nederland. "Kijk eens wat een enorme details," legt Eric Norde uit. De archeoloog van RAAP wijst op een klein beeldje dat in een vitrinekast tentoon wordt gesteld. "Die enorme baard en die wilde haar dos."
Eén van de pronkstukken van de tentoonstelling is een grote steen met daarop de bouwinscriptie van een van de tempels. Pro Legatus Augusti, Pro Praetori valt er helemaal onderaan de steen te lezen. "Dat is de benaming voor de Germaanse stadhouder," legt Norde uit. "De hoogste persoon die we hier hadden in de provincie. De inscriptie is heel bijzonder. Dat wil zeggen dat een heel belangrijk persoon zich bezig heeft gehouden met de bouw van deze tempel."
"Er worden Romeinen vermeld, die heel dicht onder de keizer actief waren," valt Verhagen hem bij. "Dat zegt nog al wat. Dat Herwen dus in die tijd internationale contacten had."
De de tentoonstelling Met de Romeinen de hemel in? loopt nog tot en met 7 januari 2024