Rijk van Nijmegen

Deze gigantische basiliek had in Gelderland kunnen staan

Deze gigantische basiliek had bij Nijmegen moeten verrijzen
© Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea en depots, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag ontdekt Ridder Bas een ambitieus ontwerp voor een gigantische basiliek, die in de Heilig Landstichting had moeten verrijzen.
Het is een stukje Midden-Oosten in de heuvels rond Nijmegen, Museumpark Orientalis Heilig Landstichting. Met Nazareth, het plein van Pontius Pilatus, het graf van Jezus, het Omanidorp, het joodse dorp Beth Juda en de Romeinse straat. Maar wist je dat in de oorspronkelijke plannen ook een enorme Heilig Hart Basiliek was opgenomen?
Nazareth in Museumpark Oriëntalis Heilig Landstichting
© collectie Katholiek Documentatie Centrum

Het Heilige Land voor iedereen

Het was de droom van de katholieke priester Arnold Suys, die samen met architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits een tijdlang in het Heilige Land Israël was geweest. Het drietal was zo onder de indruk van hun ervaringen daar, dat ze deze beleving ook mogelijk wilden maken voor katholieken die niet de mogelijkheid hadden om zelf naar het Midden-Oosten te reizen. En dus besloten ze in 1911 om het Heilige Land dan maar in Nijmegen na te bouwen.
Priester Arnold Suys wilde dat iedereen het Heilige Land kon ervaren
© collectie Katholiek Documentatie Centrum
Een pelgrimsoord moest het worden, een devotiepark waarin bezoekers een route liepen langs de meest belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus. Maar dat was niet genoeg, er moest ook een Heilig Hart basiliek verrijzen. Sterker nog, het moest de grootste Heilig Hart basiliek van Europa worden, met plek voor maar liefst 17.000 gelovigen.

Grote crisis

Maar de tijd zat de initiatiefnemers niet mee, want toen de basiliek in 1932 gebouwd moest worden, was er een wereldwijde economische crisis uitgebroken. Er was geen geld meer voor zo'n enorme basiliek. Uiteindelijk is van het oorspronkelijke ontwerp alleen het atrium met een voorportaal gebouwd. Dat staat er nog steeds en is nu het hoofdgebouw van het museum. In de afgelopen decennia is het museumpark gemoderniseerd en kregen ook andere religies een plek in het park.
Ridder Bas bekijkt het originele ontwerp van de Heilig Hart basiliek:
Ridder Bas bekijkt het originele ontwerp van de Heilig Hart basiliek

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.