Arnhem en omstreken

Gelders archiefstuk dat Engelse prinsenmoord ontkracht, was al langer bekend

Irene Rooker toont middeleeuws document in Gelders Archief
© Gelders Archief
ARNHEM - Tussen een lange rij archiefdozen aan de Rijn in Arnhem ligt een document dat verband houdt met de mysterieuze prinsenmoord die de Engelsen al eeuwenlang bezighoudt. William Shakespeare schreef het beroemde toneelstuk Richard III over de moord van de wrede koning op zijn neefjes in 1483. De prinsen Eduard (12) en Richard (9) zouden in de Tower of Londen zijn omgebracht zodat hun oom de macht kon grijpen.
De Britse historica Philippa Langley ontkrachtte dit eeuwenoude verhaal het afgelopen weekend in een veelbesproken boek en documentaire. Zij baseert haar onderzoek onder meer op een document dat wordt bewaard in het Gelders Archief in Arnhem. Hierin zou de jongste prins Richard van York vertellen wat er echt met hem en zijn broer is gebeurd. De kinderen zouden in veiligheid zijn gebracht op het Europese continent.
Nederlandse onderzoekers uit de Dutch Research Group brachten het ooggetuigenverslag aan het licht, maar zij blijken niet de eerste ontdekkers. Het middeleeuwse document is keurig gedigitaliseerd in het Gelders Archief en voorzien van een briefwisseling tussen de professoren Meij en Enklaar uit 1951.

Opmerkelijk document

P.J. Meij beheerde na de Tweede Wereldoorlog het omvangrijke middeleeuwse archief van de provincie Gelderland. Hij schreef aan zijn collega professor Enklaar van het Instituut voor middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht dat er een opmerkelijk document was ontdekt door zijn collega Van Schilfgaarde.
Meij schrijft: “Het verhaal dat ik voor me heb vermeldt echter dat Richard uit de Tower weggevoerd is onder leiding van “Hinrijck und Thomas Parey”, te Parijs verblijft, later via Brabant naar Middelburg gaat, naar Lissabon, naar Ierland, Frankrijk en tenslotte bij de “herthoginne van Burghoendiën” belandt.”
Ooggetuigenverslag in het Gelders Archief
© Gelders Archief

Vraagtekens

Professor Enklaar uit Utrecht reageert ook per brief op zijn collega uit Arnhem. Hij zet vraagtekens bij het ooggetuigenverslag van de vermeende prins Richard. “Ik kan natuurlijk niet oordelen over uw archiefstuk zonder het gezien te hebben, maar ik vraag me af, of het een propagandastuk is om stemming te maken tegen Hendrik VII Tudor (een latere koning van Engeland, red.) en het hem lastig te maken door een valse Richard van York naar voren te schuiven.”

Herkomst onbekend

Ondanks dat het archiefstuk dus al bekend was, is het Gelders Archief blij met de aandacht voor het onderwerp. Een cameraploeg uit Groot-Brittannië kwam naar Arnhem voor opnames die te zien zijn in de documentaire. Medewerker Irene Rooker van het Gelders Archief speelt ook een rol in de Britse film.
Hoe het middeleeuwse document in Gelderland terechtkwam is onduidelijk. Het stuk wordt bewaard onder de categorie diverse charters / diverse aanwinsten. De Dutch Research Group heeft de Nederlandse archieven uitvoerig onderzocht en het ooggetuigenverslag alleen in Arnhem gevonden.
Professor Meij speculeerde in 1951 ook al over de reden waarom het document in een Gelders Archief wordt bewaard. “Zou hertog Karel (van Gelre, red.) zich in de jaren toen hij aan het Bourgondische Hof vertoefde voor dit geval geïnteresseerd hebben? Voorlopig gaat het echter om de historische waarde en het eventueel bekend zijn van deze lezing.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.