Arnhem en omstreken

Alleen al in Arnhem werken zeker 2200 sekswerkers

Eve wil ooit een eigen zaak hebben.
© empowering.boudoir - Omroep Gelderland
ARNHEM - Sekswerker, net als een bakker is het een normaal beroep. Maar daar waar je op elke straathoek een brood kunt kopen, ben je als sekswerker in veel gemeenten strafbaar als je je diensten aanbiedt. Bovendien lopen sekswerkers die niet op een veilige plek hun werk mogen doen, meer risico op mishandeling, afpersing en verkrachting. Alleen al in Arnhem werken zeker 2200 sekswerkers ‘noodgedwongen’ illegaal.
Eve werkt als SM-meesteres in Arnhem, op een locatie met vergunning. Zij deelt in het tv-programma In het Vizier van De Jager openlijk haar verhaal: “Mensen komen bij mij met verlangens en fantasieën waar ze vaak al jarenlang mee rondlopen, maar waar ze geen ruimte voor hebben. Of ze hebben geen veilige plek gevonden om er iets mee te kunnen doen. Daar kan ik in voorzien.”
Dat ze voorziet in een behoefte, ziet ook Inge Oomkes van Punt 26, het steunpunt voor alle sekswerkers in Arnhem: “Ik denk dat je met sekswerk meewerkt aan een gezondere leefomgeving. Op het moment dat mensen gefrustreerd raken, krijg je meer ellende. Daar willen we echt niet aan denken.”

Homosauna, seksshop en SM-studio

De mogelijkheden om in Arnhem legaal dit vak uit te oefenen, zijn beperkt. Naast de tippelzone, waar twee sekswerkers actief zijn, zijn er slechts drie locaties met een vergunning. Oomkes: “We hebben een homosauna, een seksshop en een SM-studio. Als SM niet je expertise is, kun je dus nergens heen. Op dit moment werken veel sekswerkers vanuit huis en dat is verboden.”
De wet- en regelgeving, bedoeld om misstanden tegen te gaan, werkt averechts volgens Oomkes. “Als sekswerkers ruzie krijgen met een klant, durven ze vrijwel nooit melding te doen bij de politie. Ze zijn bang om hun huis uitgezet te worden of om een boete of dwangbevel te krijgen. Misstanden blijven dus uit het zicht.”

Klanten komen stil aan

De Arnhemse wethouder Van de Geijn gaat over destigmatisering van sekswerkers: “Ik zie het als mijn rol en taak om het bijvoorbeeld steeds over sekswerkers te hebben en niet over prostituees, hoeren, of hoe er soms ook over gesproken wordt. Dit zijn mensen die gewoon een vak uitoefenen. Je hebt bakkers, fietsenmakers, sekswerkers, ambtenaren; er zijn allerlei beroepen. Daar begint het, woorden doen er daarin toe.”
Ondanks deze woorden houdt Arnhem, een stad met een rijke historie van sekswerkers, de deuren dicht. De wethouder erkent dat het huidige sekswerkbeleid niet ruim is. Om dat te veranderen, kijkt hij naar de gemeenteraad. “Als zij zouden zeggen, kom met een breder aanbod of met meer mogelijkheden voor sekswerkers om hun beroep uit te oefenen, dan zal ik daar zeker mee ingaan.”
Eve wil ooit een eigen zaak starten, maar moet daarvoor eerst een pand hebben. “Wie weet of je een hypotheek krijgt als er zwart op wit staat dat je sekswerker bent.”
Ook omwonenden zouden met de plannen moeten instemmen. “Dat maakt het moeilijk. Ze zijn bang voor drugsoverlast en mensen die ‘s nachts rond gaan hangen. Dat is niet zo. Ik werk gewoon overdag, mijn klanten komen heel stil aan en gaan heel stil weer weg.”
Eve aan het werk.
© empowering.boudoir

In het tv-programma In het Vizier van De Jager gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten en zich niet gehoord voelen. Wil jij een verhaal met ons delen? De redactie van In het Vizier van De Jager komt graag met je in contact via inhetvizier@gld.nl.

In het vizier van De Jager - Sekswerkers Eve en Estelle betalen een hoge prijs voor hun werk!