Stedendriehoek

Hondeneigenaar Denise (28): 'Zonder Zoëy zou ik niet meer leven'

Denise en haar hulphond Zoey.
© Omroep Gelderland
APELDOORN - De nieuwe stichting Hart voor huisdieren helpt huisdierbaasjes in nood. Wie een tijdje krap bij kas zit en bijvoorbeeld geen voer kan kopen, kan bij hen terecht.
Denise Platenburg (28) weet het zeker: zonder haar hulphond Zoëy, zou ze hier niet meer zijn. "Ik heb mijn hond Zoëy genoemd, omdat Zoëy leven betekent. Vorig jaar zat ik heel diep. Ik woog nog maar dertig kilo en leefde bijna niet meer. Zij heeft letterlijk mijn leven gered."

Krap bij kas

Denise is 28 jaar en is tien jaar cliënt in de psychiatrie. De psychosociale hulphond Zoëy kreeg ze vorig jaar. Denise kan vanwege haar aandoeningen niet werken en zit in de bijstand. Om zich in te dekken tegen hoge dierenartskosten, heeft Denise haar hond verzekerd. "Vorig jaar had ik toch onverwacht hoge kosten."
Stichting Hart voor huisdieren geeft Denise een steuntje in de rug, bijvoorbeeld in de vorm van hondenvoer. "Ik gun iedereen die een huisdier nodig heeft, dat die persoon ook een huisdier kan nemen en verzorgen. Een huisdier kan zo belangrijk zijn voor mensen. Dat geldt zeker voor mij. Ik moet goed voor mezelf zorgen om voor Zoëy te kunnen zorgen. Zo helpt zij mij om beter te worden."

Geen gratis supermarkt

Dinja Blom is een van de oprichters van de stichting. De facebookpagina heeft inmiddels honderden volgers en via de website van Hart voor huisdieren hebben zich tientallen mensen gemeld voor hulp. Het gaat om baasjes in nood die net buiten allerlei hulpregelingen vallen.
Blom: "Door mijn vrijwilligerswerk bij de dierenvoedselbank, zag ik dat er genoeg mensen zijn die wel de hulp kunnen gebruiken, maar niet in aanmerking komen. Dierenvoedselbanken zijn voor de absolute minima, die bijvoorbeeld een bewindvoerder hebben. Geen recht hebben op de (dieren)voedselbank, of op huur- en/of zorgtoeslag wil niet zeggen dat je makkelijk rondkomt."
Blom benadrukt dat de stichting geen gratis supermarkt is voor mensen met huisdieren. "Onze hulp is bedoeld voor mensen die, buiten hun eigen schuld, niet in staat zijn om genoeg voer voor hun huisdier te kopen."

Dan maar geen huisdier?

"Als je niet genoeg geld hebt, moet je misschien geen huisdier nemen', krijgen onze cliënten te horen", zegt Blom. "Terwijl een huisdier vaak superbelangrijk is voor de mensen die wij helpen. De dieren verminderen stress en bieden gezelschap. Moet je dat dier dan maar wegdoen als het ziek wordt, of als je een tijdje minder geld hebt? Het is onze droom dat niet één dier in Apeldoorn en omgeving honger hoeft te hebben omdat het baasje het voer niet kan betalen", aldus Blom.
De Stichting werkt samen met welzijnsorganisatie Stimenz en gemeente Apeldoorn en aanmelden kan via www.hartvoorhuisdieren.nl.