Rivierengebied

Kersentelers mogen langer gebruik maken van bestrijdingsmiddel

Kersenteler Aart Blom
© Omroep Gelderland
WADENOIJEN - Kersentelers die last hebben van een exotische fruitvlieg mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen. Dat heeft minister Adema van Landbouw nu toch toegezegd. Nederlandse kersentelers vonden het verbod vreemd, omdat het gebruik in bijvoorbeeld België en Duitsland wel zou mogen.
Het zag er lang naar uit dat kersentelers die twee bestrijdingsmiddelen niet meer mochten gebruiken, maar de minister heeft nu anders beslist. Hij reageert daarmee op een motie van BBB, die gesteund werd door een meerderheid van de Tweede Kamer.
De partijen vreesden samen met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) dat er einde zou komen aan Nederlandse kersen, omdat de zogenoemde Suzuki-fruitvlieg al meer dan tien jaar een bedreiging vormt voor fruitkwekerijen.

In het buitenland wel

Kersenteler Aart Blom uit Wadenoijen vertelde onlangs nog aan Omroep Gelderland dat hij het verbod op het gebruik van de bestrijdingsmiddelen in Nederland vreemd vond: "Het erge is dat we in Nederland zo'n mooie grond en klimaat hebben om de kersen te telen. En dicht bij huis. Mensen komen enthousiast langs om hier de kersen te kopen. Dan liggen de buitenlandse kersen, die bespoten mogen worden met dit middel, in de supermarkt. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij."

Wat doet de Suzuki-fruitvlieg?

De Suzuki-fruitvlieg is schadelijker dan de gewone fruitvliegen. Die leggen namelijk hun eieren op beschadigd, overrijp of rottend fruit. De Suzuki-fruitvlieg slaat toe op het moment dat de kers rijp begint te worden. Met een zaagvormige legboor kunnen ze hun eieren leggen in onbeschadigde vruchten. De kers gaat dan lekken en rotten. Iets wat onze grenslanden nog wel kunnen voorkomen.

Waarom nu wel bestrijden?

De twee bestrijdingsmiddelen, Tracer en Exirel, kunnen schadelijk zijn voor de omgeving als ze in het oppervlaktewater terechtkomen. Eerder stelde het ministerie dat de risico's voor de omgeving te groot waren geworden omdat telers zich niet hielden aan de voorschriften voor de veilige toepassing van bestrijdingsmiddelen. Maar volgens Adema is het aantal telers dat zich niet aan de regels houdt 'serieus afgenomen'.