Arnhem en omstreken

'Agressie komt dagelijks voor', zorgmedewerkers leggen werk stil

Natasja Simonis op de groep in de Winklerkliniek.
© Winklerkliniek
WOLFHEZE - Zorgmedewerkers leggen donderdagmiddag om 14.00 uur het werk twee minuten neer. Zij protesteren hiermee tegen de toename van fysiek en verbaal geweld waarmee zij in hun werk te maken krijgen. "Elke dag voor hoer uitgemaakt worden, daar ben je op een gegeven moment wel klaar mee", vertelt zorgmedewerker Natasja Simonis.
Simonis werkt al 32 jaar in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), Momenteel bij de Winklerkliniek in Wolfheze, waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel verblijven. "Binnen de GGZ is altijd al agressie geweest, maar het lijkt gevaarlijker en onvoorspelbaarder te zijn geworden."

'De zorg verschraalt'

"Ik denk dat dat komt door het verschralen van de zorg. Iemand wordt pas opgenomen als het echt niet meer gaat. Mensen moeten langer thuisblijven, langer dan eigenlijk mogelijk is. Ze blijven aanmodderen. Als ze dan opgenomen worden, hebben ze zwaardere problematiek." En dat kan ertoe leiden dat patiënten agressief worden tegen zorgmedewerkers, denkt Simonis.
"Aan de zorgkant zie je dat er steeds minder mensen werken. Ook flexwerkers en uitzendkrachten. Je wil het doen met mensen die goed op elkaar zijn ingespeeld. En dat lukt niet met tijdelijke krachten. Het is dus dubbelop."

'Niemand heeft geen geweld ervaren'

Agressie 'hoort' bij het beroep, stelt Simonis: "Je komt niemand tegen die het niet heeft ervaren. Uitschelden, dreigementen, agressie." Ze heeft het zelf ook meermaals meegemaakt. "Ik kwam de groep oplopen, iemand kwam uit het niets op me af rennen en ik kreeg een vuist in mijn gezicht. Geweld met wapens heb ik nooit meegemaakt, maar dat gebeurt wel."
Geweld heeft impact op je, geeft Simonis aan. "Je gaat met knikkende knieën de groep op. Je probeert agressie te begrijpen, waar komt het vandaan?" Collega's zijn daarbij heel belangrijk. "Het gevoel dat je het met elkaar doet. Ik heb het werk meer opgepakt, dat is gelukt. Voor sommigen wordt het te veel, die stoppen."

'Je moet proberen veiligheid te waarborgen'

"Ik heb zelf nooit overwogen te stoppen", benadrukt Simonis. "Je probeert wel zo goed mogelijk de veiligheid te waarborgen, met een piepersysteem en speciale trainingen. Mensen op de werkvloer moeten het gevoel hebben dat ze veilig zijn."
Simonis geeft aan dat geweld vaker voorkomt in opnameklinieken dan in langdurige behandelgroepen. "Maar je hebt dagelijks te maken met agressie. Schelden doet je bijna niets meer. Maar elke dag voor hoer uitgemaakt worden, daar ben je op een gegeven moment wel klaar mee. Fysieke agressie en dreigende situaties, die hebben zeker veel impact."

'Opname moet makkelijker'

"Ik zou willen dat mensen makkelijker opgenomen worden. Nu moet het heel ver gaan voor het zover is. Ook pleit ze voor vaste gezichten en goed gekwalificeerd personeel want 'dat geeft de groep rust'.
En hoe zorg je ervoor dat mensen het beroep willen blijven uitoefenen? "Je moet de zorg aantrekkelijk maken. Met een passend salaris en goede zorg voor de medewerkers. Het gevoel van 'we doen het samen en ik heb invloed op mijn werk' moet vooraan staan."