Rivierengebied

Kersensector blij dat bestrijdingsmiddelen toch mogen

Kersenteler Aart Blom
© Omroep Gelderland
WADENOIJEN - In de kersensector is met opluchting gereageerd op het besluit van minister Adema om twee bestrijdingsmiddelen tegen de Suzuki-fruitvlieg dit jaar toch nog toe te staan. Dat zag er een paar dagen geleden nog heel anders uit.
Kersentelers deden hun uiterste best om twee bestrijdingsmiddelen tegen de Suzuki-fruitvlieg komend jaar toch te mogen gebruiken. In omliggende landen zijn die middelen wel toegestaan aldus de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), maar in Nederland niet. "We hebben behoorlijk wat kabaal gemaakt om de vrijstellingen te krijgen", zegt Ron Mulders, voorzitter van de NFO: "Met een reden, want we hebben ze keihard nodig."
Zo was er een publieksvriendelijke actie met ansichtkaarten die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd, met daarop de tekst: "Een kersengroet uit Nederland. Houd de Hollandse kers op de taart." En het is niet zonder resultaat gebleven, want ze vonden gehoor in de Tweede Kamer en demissionair minister Adema heeft het gebruik toch voor een jaar toegelaten.

Kersentelers blij

Arie Hakkert uit Buurmalsen had die ansichtkaart op zijn Facebookpagina staan: "We wilden een publieksvriendelijke actie." Hij is blij met de beslissing van de minister: "Het is gelukkig vrijgegeven." Zijn collega kersenteler Aart Blom uit Wadenoiijen reageert opgelucht dat hij de middelen nog een jaar kan gebruiken: "We zijn echt blij voor de hele sector. Gelukkig was er een meerderheid in de Tweede Kamer. Nu kunnen we weer een jaar vooruit."
Kersenteler Hans Gennissen uit Tiel valt hem bij: "Als we die middelen niet kunnen gebruiken, zijn we echt klaar. 100 % gaat er gewoon aan." Gennissen kan dus ook weer even opgelucht ademhalen: "Elk jaar is het afwachten." Hij weet dat ze aan de Universiteit in Wageningen onderzoek doen naar alternatieven en hoopt dat die gevonden worden: "Ik zou zeggen: kom er maar mee."

Speciale netten, net geen alternatief

Volgens NFO-voorzitter Mulders is er echt geen alternatief voor de middelen. Wel zijn er grote telers die speciale netten gebruiken die ook de Suzuki-fruitvliegen tegen kunnen houden: "Die zijn effectief, maar er komen nog steeds vliegjes binnen. Dus daarom moet je nog steeds kunnen bestrijden." Volgens hem is het dus een combinatie van dingen.
Vooruitlopend op de beslissing van de minister had Arie Hakkert al zijn maatregelen genomen: "Ik heb nog extra Suzukigaas gezet. Wij werken ook al erg hygiënisch om de Suzuki-fruitvlieg buiten te houden. Als kersen op de grond vallen, moeten ze direct de boomgaard uit. Zodat ze niet rotten en de fruitvliegen eropaf komen."

Winkel openhouden

De bestrijdingsmiddelen waar het nu om gaat, zijn volgens Mulders niet verboden, maar zijn in Nederland nog niet regulier toegelaten. "De leverancier moet daarvoor toelating aanvragen bij de CTBG (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden)", aldus Mulders: "Wij oefenen wel druk uit om daar vaart achter te zetten."
De NFO doet er volgens Mulders alles aan om de kersenteelt in Nederland te behouden: "Het moet niet zoiets worden als een NIMBY: Not In My Back Yard. Als we kersen willen eten, dan moeten we ze ook in Nederland kunnen kweken."
Maar hij sluit ook de ogen niet voor de toekomst en vindt dat er doorgezocht moet worden naar alternatieven: "We moeten ook verder onderzoek doen naar andere middelen. Dat mag ook van ons verwacht worden. Maar we moeten ondertussen wel de winkel openhouden. Want anders zijn de bestrijdingsmiddelen straks toegestaan, maar hebben we geen kersenteelt meer."