Sport

Degradatie? Dit zijn de grootste voordelen voor Vitesse

Vitesse-supporters in stadion GelreDome.
© Rene Nijhuis/Orange Pictures
ARNHEM - Als Vitesse de proflicentie behoudt, degradeert de club na 35 jaar uit de eredivisie. Een klap voor de Arnhemse voetbalclub en zijn supporters, maar het kan ook voordelen opleveren. Dat leert een rondgang langs voorzitters van supportersverenigingen van clubs die hetzelfde mee hebben gemaakt.
"Degradatie betekent beide beentjes op de grond. Als ik terugkijk vond ik het erg leuk. Kleine, volle uitvakken en ook leuke nieuwe stadions. Voor de cohesie tussen de supportersverenigingen was het ook goed", vindt voorzitter Edgard de Jong van FC Twente-supportersvereniging de Gouden Korenaren. "Wij hebben de degradatie niet zien aankomen. Dat was was een klap voor ons, maar we hebben het heel positief opgevangen."

'Neuzen dezelfde kant op'

"We zijn financieel gezond. De spelers zeiden gelijk 'we gaan ervoor om meteen te promoveren'. Neuzen dezelfde kant op, missie: promotie. Er kwamen sponsoren bij, supporters bleven komen. Heel positief, zo hebben we het ook ervaren", vertelt Bert Bloemberg, voorzitter van supportersvereniging Hart voor Heracles.
"In eerste instantie is degradatie alleen maar negatief. Het is een klap als je degradeert. Al zie je het heel lang aankomen", stelt John de Jonge van Supportersvereniging FC Groningen. "Maar je ziet iets ontstaan. Je gaat naar de basis en begint opnieuw. We hebben ieder jaar wat minder gepresteerd. Ook het publiek liep terug. Je ziet een tegenreactie onder de supporters. Kom maar op, het is onze club. Die gaat niet ten onder. Als je dat goed gebruikt, is het positief."

'Het heeft zijn charme'

De voorzitters geven ook aan dat het leuk is om een keer tegen MVV of Helmond Sport te spelen. "We wilden daar ook naartoe. Het is een belevenis en heeft zijn charme", legt Bert uit. "En je wint meer wedstrijden, dat is lekker. Je kunt ook aanvallender voetballen", aldus John de Jonge. En een ander voordeel: "De successupporters filter je er wel uit", weet Edgard de Jong.
"Ik gun het Vitesse dat ze snel terugkomen. Het is een sympathieke club. Je zag het tegen Fortuna: achter je club blijven staan. Dat slaat ook over op het veld. Ik wil de Vitesse-supporters daarom meegeven: blijf je club steunen. Je kunt alleen maar naar boven kijken. Met elkaar de schouders eronder zetten. Mensen uit de regio halen en met eigen mensen verder. 12 miljoen is een mooie begroting voor de eerste divisie, dat hadden wij ook", stelt Bert Bloemberg.

'Ik hoop dat Vitesse blijft bestaan'

"Ik gun geen enkele supporter een faillissement. Ik hoop dat de supporters een aandeel in de club krijgen, dan heb je draagvlak en continuïteit. Er is geen enkele investeerder die het uit clubliefde voor Vitesse doet. Vitesse is een historische club die in het Nederlandse voetballandschap hoort. Ik hoop dat Vitesse blijft bestaan", benadrukt John de Jonge.
"Maandag was het vijf jaar geleden dat we kampioen werden van de eerste divisie. Nu staan we derde en kunnen we ons plaatsen voor de voorronde Champions League", relativeert Edgard de Jong. "Er was geen geld dus dan moeten er jongens uit de jeugdopleiding komen. We hadden het geluk dat Wout Brama uit Australië terugkwam. Als zo'n clubicoon dat doet, dan zegt dat wel wat. Daarom is het goed dat Van den Brom trainer wordt. Dat is een mooi signaal. Dat soort clubmensen dat de schouders eronder zet."

Advies aan Vitesse-fans

Zijn advies aan Vitesse-fans? "Blijf elke keer komen, ook tegen TOP Oss, Cambuur of Telstar. Zorg dat er een volle bak is. Straal uit: wij zijn er, nu moeten jullie er ook staan."