Achterhoek

Stationsgebied van Winterswijk is historische grond: ‘Dit was gigantisch'

Eerste bus van de Achterhoek
© Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het is 1928. Op het station van Winterswijk is het een drukte van belang. Het is een verkeersknooppunt van bussen en treinen voor reizigers in de Achterhoek. Daarnaast is Winterswijk een belangrijke schakel in de treinroute van het Roergebied in Duitsland naar de Randstad. Goederentreinen met hout, steenkool en andere grondstoffen rijden af en aan. “In 1928 was het stationsgebied van Winterswijk op z’n grootst. Het was gigantisch.”
Paul Hartman vertelt het verhaal van Winterswijk als transporthoofdstad in de Achterhoek. Hij is één van de initiatiefnemers van Museumwerkplaats Transit Oost. Pal naast het huidige stationsgebouw krijgen bezoekers alles te horen over de geschiedenis van het Achterhoekse openbare en goederenvervoer. Eén van de hoogtepunten is een gigantische maquette van het stationsgebied in Winterswijk rond 1928.
Maquette van het stationsgebied in Winterswijk
© Omroep Gelderland

Geldersche tramwegmaatschappij

Na een museale presentatie kunnen bezoekers kijken in de werkplaats. Hier worden de huidige treinen van Arriva onderhouden. Daarnaast staat een oude passagierstrein van de Nederlandse Spoorwegen die vanaf de jaren vijftig in de Achterhoek rondreed. Wie voor even machinist wil zijn, mag helemaal voorin de trein plaatsnemen.
Op een andere plaats in de loods heeft Transit Oost nog meer historische voertuigen geparkeerd. Eén van de hoogtepunten is een passagiersbus uit 1923 van de Geldersche Tramweg Maatschappij. De chauffeur moest bordjes uitklappen als hij richting wilde aangeven en de claxon is slechts een eenvoudige toeter. Reizigers konden plaatsnemen op twee banken die tegenover elkaar staan. Tegenover de bus uit 1923 staat een exemplaar uit een meer recente periode.
Museumwerkplaats in Winterswijk
© Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Bas Steman en René Arendsen bezoeken de museumwerkplaats in Winterswijk vanavond als onderdeel van hun tv-programma Ridders van Gelre. Ze zijn op zoek naar historisch leerlingenvervoer dat kinderen in de toekomst naar het Gelders Museum in Zutphen kan brengen.
De vrijwilligers van het museum werken graag mee aan het initiatief. Ze hebben al een bus op het oog die met de nodige aanpassingen zeer geschikt is voor het leerlingenvervoer. Kinderen kunnen dan in een Gelders museumstuk op reis naar het Gelders Museum in Zutphen. De provincie Gelderland wil in het voorjaar in gesprek over het onderwerp.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.