Rivierengebied

Jacqueline geeft bijzondere geschiedenisles

Jacqueline Jans in de klas
© Omroep Gelderland
KERKDRIEL - “Er was eens een hele grote dikke draak.” Zo begint Jacqueline Jans haar lessen over de geschiedenis van Gelderland op basisscholen in de Bommelerwaard. Ze volgt daarmee een eeuwenoude Gelderse traditie.
Al in de middeleeuwen begonnen kroniekschrijvers hun geschiedenisverhaal met de draak die Gelre, Gelre, Gelre brulde. De twee dappere ridders Wichard en Lupold wisten het afschuwelijke monster te doden. Op de plek waar de draak dood neerviel, bouwden de ridders een kasteel en dat vernoemden ze naar de kreet van de draak: Gelre.

Geschiedenisles start met stripboek

Jacqueline Jans noemt zich museumdocent. Ze geeft de lessen in samenwerking met museum Het Stadskasteel in Zaltbommel en het Historisch Museum van Hedel. “Ik vind sowieso bij al mijn lessen heel belangrijk dat het over de geschiedenis van het lokale gebied gaat,” vertelt Jacqueline enthousiast.
“De kinderen leren ook allemaal over de VOC en de Gouden Eeuw, maar dat is de geschiedenis van Holland, van de Randstad. En ze weten niets over Maarten van Rossem en over de vele kastelen die in de Bommelerwaard stonden”, gaat ze verder. Daar komt nu verandering in. Het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom vormt de basis van de geschiedenislessen.

Bommelerwaard als grensgebied

Jacqueline reist met haar lesprogramma langs bijna alle basisscholen in de Bommelerwaard. Het is een regio die tegenwoordig vooral op de Brabantse hoofdstad Den Bosch is georiënteerd, maar die al duizend jaar bij Gelderland hoort.
De vele kastelen langs de Maas en de Waal herinneren aan de tijd dat de Bommelerwaard een grensgebied was tussen de machtige hertogen van Gelre en Brabant. Maarten van Rossem was in de zestiende eeuw één van de belangrijkste ridders uit de Bommelerwaard. Hij schopte het tot de leider van het Gelderse leger en trad daarna zelfs in dienst van keizer Karel de Vijfde.
Museum Het Stadskasteel in Zaltbommel
© Omroep Gelderland

Middeleeuwse getijdenboeken

Deze ochtend is Jacqueline te gast op de Mgr. Zwijsenschool in Kerkdriel. Ze vertelt de kinderen van groep 7 eerst een uur over de belangrijkste gebeurtenissen uit de middeleeuwen in Gelderland. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. Ze maken tekeningen in boeken met teksten over de Gelderse geschiedenis.
De draak van Gelre komt voorbij, maar ook het nabijgelegen kasteel Ammersoyen en de Gelderse graaf Otto II. “Hij werd de stedenstichter genoemd”, vertelt een meisje. Ze vindt het een leuke les, maar 'af en toe word ik er ook een beetje moe van'.
De tekeningen van de kinderen worden met ecoline en goud afgewerkt. Daarmee lijken de kunstwerken op middeleeuwse getijdenboeken die nonnen en monniken maakten in Gelderse kloosters.
Middeleeuws getijdenboek uit Arnhem
© Erfgoedcentrum Rozet

Ridders van Gelre

De boeken met de tekeningen van de kinderen zijn van 30 maart tot en met 12 mei te zien in een speciale tentoonstelling in museum Het Stadskasteel in Zaltbommel en in Historisch Museum Hedel. De expositie heet Gelders Goud.
Alle kinderen krijgen in deze periode gratis toegang tot de beide musea zodat ze hun werk in het museum kunnen bekijken. De Ridders van Gelre namen eerder deze maand een kijkje bij de les in Kerkdriel. Dat laten zij vandaag zien in hun geschiedenisprogramma bij Omroep Gelderland. Ridders van Gelre is vanaf 17.15 uur te zien en wordt ieder uur herhaald.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.