Stedendriehoek

Het Gelders Museum hoort thuis op dit plein, vinden de Ridders van Gelre

's-Gravenhof in Zutphen
© Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Musea Zutphen en de gemeente Zutphen werken aan een groot plan voor het Gelders Museum aan het 's-Gravenhof in die stad. De Witte Vleugel van het oude stadhuis is de beoogde locatie voor de provinciale museuminstelling.
Het is plein vormt al eeuwenlang het hart van Zutphen en was lange tijd één van de drie bestuurscentra van Gelderland. Tussen 1418 en 1795 kwamen de Staten van het hertogdom Gelre regelmatig samen voor vergaderingen aan het 's-Gravenhof in Zutphen. De geschiedenis van het plein gaat al veel verder terug en is nauw verbonden met het Verhaal van Gelderland.
Al in de Romeinse tijd lag hier een nederzetting op de plek waar de Berkel een grote bocht maakte en naar het zuiden stroomde. De IJssel ontstond pas in de achtste eeuw en die bracht vervolgens ongenode gasten. In 882 plunderden Vikingen de vroege Zutphense nederzetting die precies op deze plek lag. Archeologen vonden de gruwelijke bewijzen bij de bouw van het nieuwe stadhuis.

Vikingaanval

Na de Vikingaanval bouwden de Zutphenaren die het overleefd hadden de boel weer op. Maar deze keer met een ringwal om de boerderijen, ter verdediging van de nederzetting tegen nieuwe aanvallen. De ringwal uit de negende eeuw is nog steeds te zien in het stratenplan van de Zutphense binnenstad.

Sprookjeshuwelijk

Binnen de ringwal ontstond de eerste stad van Gelderland. De inwoners bouwden een grote palts en een indrukwekkende kerk hier op het ’s-Gravenhof. In de palts woonden de graven van Hameland en Zutphen. Zij bestuurden vanaf dit plein een groot deel van de Achterhoek en de Liemers. Negenhonderd jaar geleden trouwde een dochter van de graaf van Zutphen met de zoon van de graaf van Gelre hier in de Walburgiskerk. Het was het Gelderse huwelijk van het millennium. De Achterhoek werd hier op het ’s-Gravenhof in Zutphen verenigd met de rest van Gelderland.

Oudste stadsrechten

Zutphen was de plaats in Gelre die als eerste stadsrechten kreeg van de Gelderse graven. Vanaf dat moment mochten de inwoners zelf markten organiseren en recht spreken. Andere plaatsen in Gelderland kregen ook stadsrechten naar het voorbeeld van de stadsbrief van Zutphen. Als burgers in Arnhem, Doetinchem of Harderwijk problemen hadden, moesten ze naar de rechter in Zutphen om het op te lossen.

Ridders van Gelre

Volgens de Ridders van Gelre hoort het Gelders Museum maar op één plek thuis, namelijk het 's-Gravenhof in Zutphen. Zij voeren dat pleidooi vanavond in hun geschiedenisprogramma op Omroep Gelderland. Of het Gelders Museum daadwerkelijk in Zutphen komt, bepalen de Provinciale Staten van Gelderland naar verwachting rond de zomer.
De laatste aflevering van het elfde seizoen Ridders van Gelre is vanavond vanaf 17.15 uur te zien op televisie bij Omroep Gelderland en wordt ieder uur herhaald.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.

Ridders van Gelre - Gelders Museum wordt van ons allemaal